over ons

Wij fokken hobbymatig met Kune kune varkens in het Noord-Brabantse dorp Haps en sinds 2019 ook in Mariaheide bij Veghel.

 

Lemsdale kune kunes bestaat uit Stijn, Ruben en Venant Lemmers. Na een aantal jaar scharrelvarkens te hebben gehad, zijn we in 2010 verliefd geworden op Kune kune varkens.  Na lang zoeken hebben we uiteindelijk twee zeugen en een borg uit de Simon en Simone-lijn gekocht. Hiermee begon onze hobby met kune kunes. Juni 2013 is onze eerste toom geboren. Ondertussen hebben we al behoorlijk wat tomen gehad.

 

We zijn uiteraard lid van de Nederlandse Kune kune vereniging. Tussendoor hebben we ook nog Göttinger varkens gehad, maar dit ras was toch een stuk minder leuk en interessant dan de kune kunes. Vanaf 2013 zijn we begonnen met fokken binnen het Nederlands kune kune stamboek met de toen nieuwe Simone-bloedlijn.

 

Vanaf november 2013 hebben we ook een jonge ginger-zwarte RU dekbeer Chipp aangeschaft en in januari 2014 is hier ook een ginger-zwarte Andrew beer Oscar bijgekomen.

 

In 2014 is Stijn in het bestuur van de Kunekune Vereniging Nederland gekomen. Vanaf zomer 2015 is hij voorzitter van de Kunekune Vereniging Nederland en adviseur van de Stichting Stamboekbeheer Kunekunes geweest tot najaar 2020. Hij gaf andere fokkers en leden advies over fok-gerelateerde zaken en doet de inteeltpercentages in het programma Zooeasy.

 

In 2015 is het aantal zeugen uit de Simonelijn opgelopen naar zeven stuks. In allerlei kleuren en van allerlei varianten Simonelijn. Daarnaast hebben we in 2016 twee nieuwe jonge dekberen Ties Reestdal Tutaki en Teun Zwijnenborgh Ru aangeschaft. Oscar is eind 2017 vertrokken naar een nieuw adres. In december 2017 is er weer een nieuwe dekbeer bij gekomen, Toby uit Belgische import! In 2019 is hier Dekbeer Tino De Blije Hoeve Te Whangi 4 bijgekomen.

 

Onze doelstelling is om de Simone-lijn uit te bereiden en hiermee deze relatief nieuwe bloedlijn tot een bredere basis te vormen. Fokken binnen het stamboek is zeer belangrijk bij Kune kunes, want door de geringe populatie is de kans op inteelt erg groot.

 

Als Lemsdale kunekunes zijn we helemaal gericht op de Simonelijn. Al onze zeugen zijn van de Simonlijn. Knorrie en Fiefie waren de eerste zeugen van de 50% variant, Spot, Bella, Muk de 75% variant, Bibi, Toetje en Mona en Pippi tot de 87,5% variant en Essie, Muffin, Cooki, Caramella en Browni tot de 100% lijn. Essie behoort tot een van de eerste 100% Simonezeugen. Dit is een grote toevoeging aan de zes bestaande vrouwelijke bloedlijnen in Nederland: Kereopa, Trish, Rebecca Gina, Awakino, Sally en Jenny. Simonelijn is een toevoeging voor de populatie in Nederland.

 

In 2017 is het TV-programma Binnenstebuiten ook bij ons geweest. Deze aflevering is hier terug te kijken.

 

 

 Heeft u vragen of wilt u een keer komen kijken, dan bent u van harte welkom!