Lemsdale bij Omroep Brabant

Afgelopen vrijdagochtend is omroep Brabant langs geweest om bij onze kunekunes te komen filmen. Ze hadden de uitzending van Binnenstebuiten gezien en hierdoor leek het ze leuk om er ook een reportage over te maken. Het resultaat is hieronder te zien en te lezen.

Bijzondere kunekune varkentjes uit Nieuw-Zeeland knorren vrolijk in Haps

 

 

HAPS - Stijn Lemmers fokt in Haps héél sociale, slimme en aaibare dieren: kunekune varkens. Een bijzonder ras dat is overgewaaid uit Nieuw-Zeeland.

Ze springen in het oog als kleine, gezellige dikkertjes. Zó lief, om op te vreten. Maar dat is absoluut niet de bedoeling, zegt fokker Lemmers. “Ze zijn niet geschikt voor consumptie, maar doen het wel uitstekend als gezelschapsdier op kinder- en zorgboerderijen.”

 

Stripfiguren
Het aaibare uiterlijk danken de varkentjes aan hun vetlaag. Die is zowat twee centimeter dik en dat maakt ze minder geschikt voor de commerciële slacht.

“Ze zien er een beetje uit als varkentjes in een stripverhaal”, vindt Lemmers. “Kunekune betekent in de taal van de Maori’s vet en rond. Dat omschrijft het goed.”

Uitsterven
De oorspronkelijke inwoners van Nieuw-Zeeland lieten de varkentjes gewoon rondscharrelen in hun plaggenhutten. Het zou verklaren waarom de dieren zo tam en sociaal zijn. Ondanks dat vriendelijke karakter leek het kunekune varken langzaam uit te sterven.