Blog

06-07-2015 Biggen.

Op twee zeugjes na zijn alle biggen vertrokken naar hun nieuwe eigenaars. De drie laatste biggen lopen nu bij beer Chipp om gespeend te worden. Nu loopt Chipp niet meer alleen en hebben de biggen gezelschap van een volwassen varken. Dit is goed om ze manieren te leren en rangorde te leren, al moet er wel bij gezegd worden, dat Chipp een prima pleegouder is.

 

25-05-2015 Update:

We zijn ondertussen weer een paar maanden verder. We hebben ondertussen 3 tomen van Knorrie, Bella en Fiefie. Van de biggen van Knorrie hebben 12 biggen het gehaald. Deze hebben ondertussen alweer een fijn nieuw huis gevonden! De biggen van Bella mogen aankomend weekend alweer weg. Een van geltjes uit deze toom houden we, dit wordt volgend jaar een fokzeugje. Ze heet Bibi. (foto's volgen) Ook Fiefie heeft een toom met 5 biggen gekregen. De biggen doen het super. Ze lopen ondertussen allemaal bij elkaar, wat een heel mooie bont gezelschap vormt.

 

02-03-2015 14 Biggen!

Onze Knorrie is afgelopen woensdagnacht bevallen van 16 biggen. Helaas zaten er twee doodgeboren biggen bij, maar de 14 levende biggen maken het goed! Dit is echt een hele grote toom voor Kune kunes. Gelukkig gaat het allemaal goed. Bij interesse maak gerust een afspraak om een keer te komen kijken!

09-12-2014 Nieuwe tomen in de planning

Na een korte stilte op dit blog is er weer veel gebeurd bij Lemsdale Kunekunes. Zo is de kraamstal geupgraded en zijn de eerste drie tomen voor 2015 alweer in de maak. We verwachten vanaf eind Februari de volgende tomen: Knorrie Van der Panne Simone I x Oscar Reestdal Andrew XIII (2,73%), Fiefie Van der Panne Simone II x Huub High Park Tutaki XXV (0,00%) en Bella Lemsdale Simone III x Chipp Kunekunekot Ru I (2,66%). Deze combinatie zijn zorgvuldig uitgekozen om de beste eigenschappen van zeug en beer te combineren met een zo laag mogelijk inteeltpercentage. De foto's staan op volgorde van onder naar boven.

 

22/09/2014 Varkensliefde

Vaak verwonderen mensen zich over de band die wij met onze varkens hebben. Hoe meer aandacht en effort je ze geeft, hoe meer je terug krijgt. Wij hechten daarom ook veel waarde aan de aandacht die de varkens vanaf big af aan krijgen. Vanaf big af aan worden ze volop geknuffeld en uitgedaagd met kunstjes, met als gevolg dat ze dit als volwassen varkens keurig blijven doen. Het ziet er niet alleen leuk uit, maar de varkens zijn hierdoor meteen een soort van opgevoed. Eerst netjes zitten en dan krijg je iets lekkers. Daarnaast zijn onze varkens dol op knuffelen, en zeg nou zelf, wie wil er nu niet met deze varkens knuffelen?

 

19/08/2014 Fiefie's biggen

De biggen van Fiefie zijn ondertussen alweer bijna twee weken oud. Het zijn 5 borgjes in spee. Na een wat moeizame geboorte, groeien ze nu ontzettend goed. Het zijn echt vijf leuke biggen om te zien! Aankomend weekend komen de geinteresseerden om de biggen uit te kiezen. Over ongeveer 6 weken zal dan ook deze toom vertrekken naar hun nieuwe eigenaars! De volgende tomen voor 2015 zijn alweer gepland, dit wordt waarschijnlijk Bella Simone IV x Chipp Ru I en Spot Simone I x Oscar Andrew XIII. De zeugen gaan rond oktober, november bij de beren, dus dan verwachten we vroeg in het voorjaar weer biggen! 

01-08-2014 Bijna zover! Fiefie morgen uitgeteld!

Het is bijna zover, volgens onze telling is Fiefie Simone II morgen uitgeteld. Ze loopt al een paar weken met een enorme buik rond, maar nu sleept hij zelfs bijna over de grond. Ze ligt hele dagen heerlijk te relaxen tegen de heuvel in de wei in de schaduw, want zeg nou zelf, met zo'n buik wil je niet actief aan de gang gaan. We kijken uit naar deze laatste toom van 2014. Zodra er meer nieuws is, zal dit uiteraard op onze facebookpagina en hier verschijnen!

 

27-06-2014 Mensgerichte biggen:


Veel mensen staan ervan te kijken dat onze varkens zo mensgericht zijn. Dit komt voornamelijk door het ras, dat van nature al redelijk tam is. Echter de aandacht speelt ook een grote rol. Door veel bij de biggen te zitten, worden ze NOG mensgerichter en kun je ze vanalles leren,

 

 

26/06/2014 : Biggen groeien als kool. 

De biggen van Knorrie doen het ontzettend goed. Ze groeien met de dag. Ze zijn ontzettend aanhankelijk en mensgericht. De biggen hebben zich gespecialiseerd in het kunstje dat "veters van schoenen losmaken"heet. Ze hebben door, dat wanneer je aan het uiteinde van een schoenveter trekt, de veter langer wordt en de knoop losgaat.

 

05/06/2014 Biggen:

Ondertussen zijn acht van de tien biggen verkocht. Ze groeien als kool, ieder jaar weer wonderbaarlijk hoe hard ze de eerste weken groeien.
Ze knabbelen al langzaam aan gras en jatten af en toe wat brokjes van moeders.

 

26/05/2014 Eerste keer naar buiten!

Afgelopen weekend mochten de biggen voor het eerst naar buiten en wat vonden ze het lekker. Lekker in de zon, neus in het zand en op ontdekkingsreis. Dan nog maar te zwijgen over alle rondjes die ze gerend hebben en al het gestoei met de broertjes en zusjes.

22/05/2014 Biggetjes!

Afgelopen zaterdagmiddag was het eindelijk zover. Knorrie Simone I heeft 12 biggen gekregen. Helaas was 1 biggetje doodgeboren en is er eentje geplet door de moeder, ondanks dat ze nog zo voorzichtig is altijd. We hebben dus nog 10 toverbal biggen over. Zoals verwacht gaf de combinatie Oscar Andrew XIII x Knorrie Simone I een schitterende bonte toom. Hieronder vind je alvast wat foto's. Er zijn 5 beertjes en 5 geltjes.

 

12/04/2014 Lente 2014

Het is weer lente! Het gras is weer lang en groen, weide vol met paardenbloemen. Genieten om nu lekker bij de Kune kunes buiten te zitten. Nog twee weken en dan verwachten we weer biggen. De eerste toom van 2014 van onze zeug Knorrie van der Panne Simone I en onze beer Oscar Reestdal Andrew XIII.

28/03/2014 Foto's

Deze week heeft Mayke Lemmers foto's gemaakt van onze varkens. Dezen willen we graag met jullie delen. 

 

23/03/2014 Eindelijk echt lente!

Aan het weer te merken begint het echt lente te worden. De varkens hebben eerlijk genoten van het eerste groene gras. Knorrie begint er al flink drachtig uit te zien. Nog een maandje en dan verwachten we onze eerste toom van 2014.

19/03/2014 Hmm, dit was niet de bedoeling!

Na de drie maanden durende date met Quorum en een scan van de dierenarts, denkt Fiefie er zelf toch anders over.. Ze werd na het zien van onze beer Oscar spontaan weer berig en is daarna drie keer gedekt.. Dit gooit onze planning toch lichtelijk in de war. Waarschijnlijk krijgt ze nu dus biggen in Juli en niet van Quorum maar ook van onze Oscar. Gelukkig is het qua laag inteeltpercentage wel een goede match. En zeg nou zelf, het is wel een mooi stelletje.

 

10/03/2014 Onze zeugen zijn drachtig bevonden!

Fiefie is deze week gescand bij Kunekunekot. Ze is door de dierenarts drachtig bevonden. Deze week zal ze na een lang verblijf in Markelo, dus weer terug verhuizen naar Haps!

Knorrie is niet gescand, maar aan haar postuur te zien, zitten daar zeker biggen in! Beiden zeugen zijn rond 2-3 januari gedekt meteen op hun eerste date. Dus we verwachten onze biggen eind april/ begin mei!
Als je interesse hebt, maak vooral een afspraak om een keer te komen kijken!

 

04/03/2014 Mannen bij elkaar

Afgelopen weekend hebben we Knorrie en Oscar gescheiden en de mannen alledrie bij elkaar gezet. Ondanks vele waarschuwingen van andere kune kune fokkers, hebben we toch de twee dekberen bij elkaar gezet. In eerste instantie was Chipp wat angstig voor die grote beer Oscar. Gelukkig werkte Borrie zoals altijd als een soort lijm tussen de twee beren. Aan het eind van de avond lagen ze dan ook heerlijk met z'n drieën bij elkaar.

07-02-2014 Biggen verwacht eind April, begin Mei.

Fiefie loopt nogsteeds in Markelo bij beer Quorum. Ze is twee dagen na aankomst gedekt, en daarna hoogstwaarschijnlijk niet meer. We wachten de scan van de dierenarts even af en gaan haar daarna weer ophalen.

Knorrie is op 2januari direct gedekt door Oscar en daarna niet meer. Ze lopen nogsteeds bij elkaar en zeg nou zelf, is het geen schitterend paar?

03-01-2014 Zeugen op date bij de beren

Gister op 02/01/2014 hebben we een hele varkensreis gemaakt. Allereerst hebben we Fiefie naar bovenstaande beer Quorum in Markelo bij Kunekunekot gebracht. Vervolgens zijn we door gereisd naar Dedemsvaart om Oscar op te halen bij Dianne en André Kroon. Een totale rit van 250 kilometer heen en 200 kilometer terug. Maar het was het waard! We zijn nu in het bezit van een tweede schitterende dekbeer. Oscar voelde zich gelijk thuis en het was liefde op het eerste gezicht met onze zeug Knorrie. Dat wordt over 4 maanden weer biggetjes!

 

29-12-2013 Nieuwe Dekbeer

Vanaf 2 januari komt Oscar Reestdal Andrew XIII bij ons wonen. We zijn verheugd dat hij onze varkensgroep komt aanvullen. Qua kleur is het bijna het spiegelbeeld van onze andere beer Chipp Kunekunekot Ru I. Echter het zijn twee totaal verschillende bloedlijnen. Meer foto's volgens na 2 januari.

14-12-2013 zonnige winterdag

Vandaag was het eindelijk weer eens een heerlijk zonnige dag. De varkens hebben hier weer heerlijk van genoten. Lekker buiten in het gras, stukken beter dan alleen op het verharde stuk lopen.

 

24-11-2013 Herfst

Het weer is aan het veranderen, het wordt kouder buiten en ook regent het (te) veel. Daarom hebben we het varkenshok maar lekker schoongemaakt en aangevuld met vers stro en hooi. Nu kunnen onze knorren lekker warm de winter in!

Een ander nadeel van het natte weer is, dat de drang tot wroeten iets vaker naar boven komt. Het is al vrij lastig om de wei groen te houden, maar de kunes zijn niet van plan daaraan mee te werken. Een voordeel is dat onze laatste drie biggen volgende week naar hun nieuwe baasje gaan, de wei heeft dan nog maar 6 kune kunes te verduren. Dat scheelt toch alweer een hoop.

 

24-10-2013 Dekbeer

Na een week wennen wordt het beertje nu eindelijk geaccepteerd in de groep. In het begin moesten ze er allemaal niks van hebben. Alleen maar irritant zo'n nieuw, vreemd ruikend varkentje. Gelukkig is dat nu bij getrokken. Zoals je kunt merken noemen we hem steeds beer of dekbeer. Dit komt omdat we nog geen definitieve naam bedacht hebben voor hem. Voor suggesties kijk op onze facebookpagina!

 

02-10-2013 Eerste dag van Bud en Beertje in nieuwe thuis. Geschreven door Karin:

Ik zag ontzettend op tegen de reis en heb die tijd samen met hen achterin de bestelauto doorgebracht. Bud was rustig en ging op zijn gemak liggen. Beertje was erg opstandig, ging op zijn achterpootjes staan met de voorpoten tegen de zijkant en probeerde met alle macht uit de bench te komen. Je zag de ergenis bij Bud, het gedrag van Beertje stoorde hem duidelijk. Net toen we alle drempels en rotondes voorbij waren, werd Bud het zó zat dat hij behoorlijk mot begon te maken met Beertje. Bud had duidelijk de overmacht en dwong Beertje tot rust. De rest van de reis hebben ze toen lekker rustig naast elkaar gelegen. We zijn nog even gestopt halverwege en hebben toen de achterdeuren open gezet, maar ze bleven gewoon rustig liggen alsof er niks aan de hand was. 
Eenmaal thuis gekomen hadden we 2 nog verlegen biggetjes verwacht. Misverstand ! We hebben ze in hun nest gezet. Dat zijn ze zo'n 2 minuten aan het verbouwen geweest en gingen toen al meteen de hort op. Wij op en afstandje er achter aan om ze in de gaten te houden. Op een gegeven moment wilde Bud de (kippen)wei in en kreeg het op eigen kracht voor elkaar om (ondanks het slot) de wei in te komen. Beertje zag wat Bud deed en kopieerde zijn gedrag. Gevolg: 2 borgjes in de wei.
 
Naast de wei heeft onze buurman ook een wei met eikenbomen. Die eikels vallen in onze (kleine) wei. Het leek wel of ze er een neus voor hadden, want ze renden meteen naar de eikels toe en begonnen die naar hartelust te eten. Ze mochten even hun gang gaan en daarna hebben we ze uit de wei geloost. De poort naar de wei hebben we toen geblokeeerd want teveel eikeltjes leek ons niet gezond. Ze hebben toen een tijdje rondgewandeld, ze zagen ons totaal niet staan en waren duidelijk op verkenning. Tot Bud het in zijn hoofd kreeg weer naar de eikels te willen. Hij heeft de hele omheining afgezocht en vond inderdaad één plekje waar 1 dikke ijzerdraad een beetje los zat. (Wij hadden die nog nooit ontdekt!) Hij wrong in alle macht en kwam er doorheen. Beertje stond er weer bij, zag wat hij deed, en kopieerde zijn gedrag weer. We hebben de draad steviger vastgezet en ze weer uit de wei gehaald. Maar kennelijk was niets Bud-proof, want hij bleef erin slagen bij de eikels te komen (ze vinden die wel héél lekker). 
Ze gingen ook het binnenverblijf van de kippen in en als we hen niet hadden tegengehouden dan hadden ze al het kippeneten opgegeten (kan niet gezond zijn lijkt me) Uiteindelijk hadden we een noodoplossing gevonden en bleven ze in de tuin. We hadden ze gelokt met een halve kolf mais. Ook geen goed idee. Ze vochten er om. Het gekke is dat Bud altijd het voortouw lijkt te hebben, maar als het om eten gaat is Beertje duidelijk de meerdere. Hij vecht ervoor alsof zijn leven ervan af hangt. Ondertussen keken onze hond en katten naar "die rare snuiters" die zich druk maakten om een maiskolf. Ze hebben daarna de hele middag en avond nodig gehad om de boel te verkennen. Vreselijk nieuwsgierig zijn ze en praten je de oren van het hoofd. Ook continue in beweging, geen dutje tussendoor. Ze hebben nog maar de helft van het geheel verkent. De andere 50% van de tuin proberen ze niets eens want het gras staat hen daar te hoog. Misschien komt de andere helft vandaag aan de beurt als het gemaaid is. 
 
's-Avonds hadden we hun deur op de haak gezet, zodat ze toch naar buiten konden als ze hun behoeften moesten doen. Maar om 23:00 uur liepen ze dus gewoon nog bij ons achter op het erf. Weer in hun nestje gezet en om half 1 weer gaan kijken. En weer liepen ze rond. Weer in hun nest gezet en om half 2 weer eens gaan kijken. Ik kon ze toen zelfs niet meer vinden. Hugo dacht aan de eikeltjes en ging eens bij de kippen in de schuur kijken. Daar lagen ze toen prinsheerlijk te slapen ! Het kippeneten was allemaal op en ze hadden de kippen van hun vaste slaapplaats verdreven. We dwongen ze met kleine moeite uit het kippenhok en toen liepen ze op de automatische piloot meteen naar hun eigen slaapplaats. Gezien het late tijdstip, half 2 's-nachts, hebben we toen de deur maar dicht gedaan.
Vanmorgen om half 7 en om half 8 sliepen ze nog als een roos. Om half 9 waren ze wakker en gingen ze naar buiten. Ik ben benieuwd wat deze dag weer brengt. Bud is een klein beetje tam maar Beertje wordt nog steeds niet graag geaaid. We besteden er dus express veel aandacht aan. Mogelijk hebben ze het nog te druk om alles te verkennen. Het is natuurlijk wel allemaal nieuw voor hen.  Bud lijkt super-intelligent !!! Ze zijn ook altijd saampjes, ik heb ze nog geen 2 meter van elkaar gezien. Ze zijn erg grappig en heel leuk, en ze houden ons zeker lekker bezig ! Wat zijn ze toch komisch ! Schitterende beestjes hoor.
Gr. Karin, trotse eigenaresse van Bud en Beertje

 

 

02-09-2013 Toekomstige aanwinst. Gister hebben we een ginger-zwart beertje gereserveerd die bij ons als dekbeer gaat fungeren. Het beertje komt van Kunekunekot in Markelo. Over vier weken is hij oud genoeg om naar ons te komen. Dan meer foto's.

 

Van onze biggen zijn nog 3 zeugjes en 2 borgjes beschikbaar. Het blijft geweldig om te zien, hoe biggetjes van 3weken oud al omvallen als je ze aait. Ze gaan zelfs voor wat korreltjes al zitten. Nog 5 weken en dan kunnen de biggen naar nieuwe eigenaars toe.

 

26-08-2013 Lege nest syndroom. Afgelopen weekend zijn de laatste twee biggen van Knorrie opgehaald. Alleen Spot, het creme-kleurige geltje is nog over, want haar willen we houden. Ondanks dat de biggen allen naar een heel leuk nieuw huis zijn gegaan, blijft het toch moeilijk om je eerste toom biggen weg te zien gaan. Gelukkig hebben we nog een tweede toom met acht schitterende biggetjes. Hier kunnen we nog zeker zes weken van genieten voordat ze naar een nieuw huis kunnen.

De toom van Fiefie doet het hardstikke goed. Het zijn echt slimme druktemakers. We hebben ze een aantal ballen(tjes) gegeven waar ze uitvoerig mee spelen. Het wachten duurde vrij lang, maar dat was zeker de moeite waard! Niets zo leuk als jonge biggetjes.

 

 

10-08-2013 Geduld op de proef. Gister was Fiefie uitgeteld, maar vandaag zijn er nog steeds geen biggen. Het ziet er ook niet naar uit dat ze vandaag nog komen. Na een week 's nachts er uit gaan en om de 3 uur gaan kijken, vind ik het onderhand wel tijd dat de biggen komen! Maandag begint het gewone leven  weer, en helaas kan ik dan niet zoveel tijd als tijdens de vakantie bij de varkens doorbrengen. Volgende toom proberen we iets beter te plannen.Fiefie loopt nog te grazen alsof er niks aan de hand is. Haar lichaam is er klaar voor, maar zelf maakt ze echt geen haast. Als de biggen maar gezond zijn, dan is het geen ramp dat het zo lang duurt. Het is heel eerlijk gezegd wel een goede geduld test.

De biggen van Knorrie doen het goed! Ze zijn mooi rond en groeien als kool. Ze eten al brokjes met moeder mee en zelfs de drinkbak is al zorgvuldig onderzocht. (water blijkt best goed te drinken). Nog een aantal weken en dan kunnen onze biggen naar hun nieuwe eigenaars, alleen ons cremé kleurige zeugje is nog niet gereserveerd. De tijd van biggen hebben gaat veelste snel voorbij!


 

04-08-2013 Biggen fotoshoot. Als je zo tussen de biggen zit, zie je de mooiste beelden. De grootste kunst is dan om op tijd een camera in de buurt te hebben. Bij een paar foto's is het gelukt en die willen we dan ook graag met jullie delen.

 

 

04-08-2013 Op knappen.. Fiefie loopt nu echt aan het eind van haar dracht. Haar buik raakt net de grond niet, en verplaatsen gaat minder soepel dan normaal gesproken. Toch een hele prestatie zo hoogdrachtig rondlopen met dit warme weer. Ze is 9 augustus uitgeteld, maar zoals het er nu uitziet, verwachten we de biggen iets eerder. Ze ziet er al weken uit alsof ze ieder moment kan bevallen, maar ze houdt het goed vol.

Borrie (de borg) moet een tijdje apart lopen. Hij is hier helemaal niet blij mee, maar door zijn grote tanden vinden we het niet verantwoord om hem bij de biggen te laten. Hij doet ze verder niks, maar de biggen zitten steeds op zijn tanden te bijten.. en als hij dan met zijn kop zou schudden.. Daarom hebben we hem voorlopig toch maar even apart gezet.. Volgende week komt de dierenarts om de beertjes te castreren, dan moet er toch ook maar even naar de tanden van Borrie gekeken worden. Hij zal er niks mee doen qua karakter, maar ook een liefdevol kopje kan nare gevolgen hebben met deze tanden.


 

31-07-2013 Knuffelvarkens. Geschreven door Nina: Kune Kunes staan bekend om hun hoge knuffelheidsgehalte, toen ik twee jaar geleden voor het eerst van deze varkentjes hoorde moest ik daar toch even om lachen; "Ik ga toch geen varkens knuffelen!" Nu, twee jaar en stiekem toch een heleboel geknuffel later denk ik daar heel anders over.

 

08-07-2013 Biggentjes. Wat een genot is het toch om naar deze beestjes te kijken. Ze zijn nu anderhalve week oud, maar speels alsof ze al veel langer op deze wereld rondlopen. Deze week mochten ze voor het eerst buiten, wat een lol en wat een pret! Nu hebben ze meer ruimte om achter elkaar aan te rennen en lekker te stoeien met elkaar. In verband met de hitte maken we een deel van de wei nat, zodat moeder kan afkoelen. De biggen gaan voorzichtig met hun neus door de modder om te kijken wat het is, maar daarna proberen ze de modder zo snel mogelijk weer van hun neus te verwijderen.  (vaak door het aan een broertje of zusje af te smeren).

En na zo'n drukke dag ben je moe en ga je er lekker bij zitten! Dat heeft deze big goed begrepen.

 

04-06-2013 Drachtig. Onze zeugen lopen rond met een flinke dikke buik. Nog ongeveer een maandje afwachten tot er biggen komen! Zodra er biggen komen, zal dit uiteraard op de website en op onze facebookpagina te vinden zijn! We hebben de kraamhokken gereedgemaakt, zodat de biggen weg kunnen vluchten op plekken waar moeder ze niet kan pletten.

 

 

14-04-2103 Eindelijk een weekend zon! Onze varkens geniet hier uiteraard met volle teugen van. Hun baasjes net zo goed trouwens. Dat is weer genieten!

 

30-03-2013 Pasen. Het paasweekend valt ondanks de nare voorspellingen qua weersomstandigheden heel hard mee. De kune kunes genieten van de zon en het weinige gras dat er in de wei staat!

Onze borg Borrie is vrienden aan het worden met Filip de dekbeer, hieronder zie je hoe dat eruit ziet.

 

23-03-2013 Winter. De varkens zitten lekker binnen in het warme stro. Wijzelf zijn flink in de weer met emmers om de drinkbakken gevuld te krijgen. Het mag wat ons betreft wel weer lente worden! Dan kunnen de varkens weer lekker naar buiten in het gras. Hopelijk dat juli wel een fijne maand wordt qua weer. Dan worden onze biggen verwacht.

 

16-03-2013 Filip gearriveerd. Vandaag hebben we de tweede varkensweide gedeeltelijk betegeld. Als er dalijk biggen komen kunnen de zeugen ieder in een eigen weide lopen. Voorlopig heeft Filip zijn intrede hier gedaan. Hij zal hier nog 2 weken blijven om zeker te zijn dat onze zeugen gedekt zijn. De biggen worden verwacht rond 1 en 2 juli! Spannend!


Vandaag 06/02/13 is Filip Swienehoes Te Whangi IV gearriveerd. Hij voelt zich gelukkig meteen thuis en ook de dames lijken wel iets voor hem te voelen.

Na een mislukte poging.. Fiefie liep namelijk het hok in.. Bleek maar weer dat de aanhouder wint. Want even later is het toch gelukt.


Knorrie wilde nog niet zoveel van Filip weten, maar we verwachten dat ook zij een deze dagen berig wordt. Als alles goed is gegaan verwachten we over iets minder dan vier maanden biggen!

Reactie schrijven

Commentaren: 0